The expansion of the Big Dutchman headquarters was designed to fill the lot of an existing warehouse. In addition to a new administrative building, which was completed in 2008, the headquarters expansion was compromised of a new 1,800 sqm two-storey building that houses two large training rooms and large exhibition hall. This provided sufficient space for presentation of the latest, most modern stable equipment for customers. The construction of the new building was  logistically complex and required partially dismantling of the former warehouse, while at the same time securing and simultaneously maintaining the existing IT office space, which was unable to be relocated, throughout the entire construction period. These aspects were integrated into the design concept in advance, with daily IT activities being temporarily rerouted to other offices when necessary.

Architecturally, the new building mirrors the formal language of the three tiers of red-violet brick facades of the neighboring administration building. The neighboring building is connected to the new building via a glass skywalk. The exhibition hall  itself has an approx. 9 m high, transparent glass façade, and a wide projecting roof, that rests on visible wooden trusses facing the main road. Adjacent to the new hall, an approx. 4,100 sqm warehouse was converted into a new test center. In future, the product tests previously performed at different locations will be performed here.

The timeless materials used – red brick, steel and wood – emphasize the commercial character of the company, while presenting the internationally active family business as a modern regional employer with a historical connection to the Oldenburg landscape.

Related Projects