When planning this new construction in the historical center we intensively examined the program, the urban development of the town and, not least, the extremely sensitive local building ground.

The only way to deal with a ‘moorlinse’ was to execute extensive drill pile foundation work. This special feature of a load transmission at specific points was the starting point of our considerations. We found out that loads could be derived from only very few supports in the building ground. This fact was also reflected in the program which envisaged sales rooms mainly in the lower levels. The building owner was more than pleased with this concept, since this space design ensured maximum space flexibility on the sales levels.

The gabled element of the surrounding rectangular frames was a natural model for the formation of the structure. We interpreted regional building tradition in a natural, discreet manner with warm red-violet clinker and moderate colouring and profiling of windows and facades.

Related Projects